Vesti – Troškovi testiranja odvraćaju ljude od putovanja? – Travel Magazine

Troškovi testiranja odvraćaju ljude od putovanja?

Troškovi testiranja odvraćaju ljude od putovanja?

Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA) pozvala je vlade da učine nešto kako visoki troškovi testiranja na COVID-19 ne bi učinili putovanja nedostižnim za pojedince i porodice. Kako bi se olakšalo efikasno ponovno pokretanje međunarodnih putovanja, testiranja, po njima, moraju biti pristupačna, pravovremena, široko dostupna i efikasna.

Analiza troškova za PCR testove koju je IATA sprovela u 16 ​​zemalja (a koji je test koji vlade najčešće zahtevaju) pokazala je velike razlike. Kada se pogledaju prosečni troškovi testiranja, dodavanje PCR testiranja prosečnim avionskim cenama karata, drastično povećava krajnje troškove pojedinaca.

Preskupi PCR testovi
PROČITAJTE I…

Da li su preskupi PCR testovi zaista potrebni?

Troškovi testiranja za individualce i porodice

Ako se uzme da je, pre pandemije, prosečna avionska karta u jednom pravcu, uključujući takse i naknade, koštala 200 dolara, računica je jednostavna. PCR test od 90 dolara podiže troškove za 45% na 290 dolara. Ako se tome doda još jedan test po dolasku na željenu destinaciju, trošak bi skočio za 90% na 380 dolara!

Pod pretpostavkom da su potrebna dva testa u svakom pravcu, prosečni trošak za pojedinačno povratno putovanje mogao bi da iznosi od 400 do 760 dolara (u zavisnosti od zemlje do zemlje). Troškovi testiranja na COVID-19 tj. njihov uticaj na porodična putovanja bio bi još ozbiljniji i dramatičniji.

Putovanje za četvoročlanu porodicu, na osnovu pomenutih prosečnih cena karata (200 dolara) i PCR testiranja (90 dolara) dva puta u svakom smeru, koje bi pre pandemije koštalo 1.600 dolara, sada bi moglo da se skoro udvostručiti na 3.040 dolara. Od toga bi čak 1.440 dolara predstavljali troškovi testiranja.

Cene mogu ugušiti povećanu potražnju

Iz IATA-e ističu da kako se polako ukidaju ograničenja vezana za putovanja unutar zemalja, primećuje se veća potražnja. Isto se može očekivati i na međunarodnom tržištu. Međutim, ovo bi moglo biti opasno ugroženo nerazumno visokim troškovima testiranja – posebno PCR testiranjem. Podizanje troškova značajno će ugušiti potražnju. Uticaj će biti najveći na kratkolinijska putovanja (do 1.100 km), sa nižim prosečnim cenama avio karata. Tu se može dogoditi da potrebni testovi koštaju više od samog leta, naglasio je Vili Volš, generalni direktor IATA-e.

Evropska unija dozvolila ulaz vakcinisanim
PROČITAJTE I…

Evropska unija dozvoljava ulaz vakcinisanim turistima

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
19Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *