Vesti – Turisti napuštaju Italiju! Da li je ovo početak katastrofalne godine za italijanski turizam? – Travel Magazine

Turisti napuštaju Italiju! Da li je ovo početak katastrofalne godine za italijanski turizam?

Turisti napuštaju Italiju! Da li je ovo početak katastrofalne godine za italijanski turizam?

Nakon što se otvorila za strane turiste, Italija je imala period u kom je letnja sezona donela njenoj ekonomiji nadu. Zemlja koja je u jednom trenutku imala najveći broj zaraženih u Evropi, uspela je da dočeka i ugosti prve turiste. Međutim, kako je letnja sezona odmicala, svaka nada da će se italijanski turizam oporaviti, isparila je. Zbog mnogobrojnih restrikcija koje postoje širom sveta, gubici su daleko veći od očekivanih a firme na ivici bankrota. Italijanski turizam je upao u veliku finansijsku rupu koju sada država mora da „popuni“.

„Nama su neophodni turisti ako želimo da i dalje živimo, postojimo“, izjavila je Kasandra Santoro, SEO i osnivač travel agencije Travel Italian Style. „Svi naši radnici, od regije Pijemont do Sicilije, danas pretražuju druge opcije ne bi li preživeli ovako slabu sezonu i prehranili porodice.“

Ovaj istorijski renesansni grad se nalazi u centralnoj Italiji i predstavlja raj za ljubitelje arhitekture
PROČITAJTE I…

Italijanski gradovi u kojima niste bili, a treba da odete

Italijanski turizam – gubici čak 24. milijarde evra …

Iako ste tokom avgusta mogli da vidite dosta turista širom Italije, uprkos obaveznom distanciranju i nošenju maski, većina turista bili su lokalci koji su uživali u zasluženom „ferragosto“ odmoru. 60 odsto Italijana odmaralo je u nekom italijanskom odmaralištu, dok su se među ostalim gostima najviše primećivali posetioce sa severa Evrope.

„Gubici su veliki, čak 24.6 milijardi evra. Čak i prihodi od domaćih turista su daleko ispod proseka, i to za 43.6 milijardi manje u odnosu na prethodnu godinu“, izjavio je Đorđo Palmući, predsednik Italijanske nacionalne turističke organizacije, ENIT. Procene travel stručnjaka i analitičara su da će najveće gubitke imati Venecija, Firenca i Rim, gradovi u kojima je protok turista bio najveći i konstantan, tokom cele godine.

PROČITAJTE I…

Pet italijanskih gradova kao alternativa Veneciji

Ekonomija zemlje stoji na krhkim nogama –  70 odsto hotela i dalje zatvoreno!

Naravno, bilo je i onih Italijana, prevashodno mladih koji su umesto u neko italijansko mesto na moru, leto proveli u Hrvatskoj, Grčkoj i Malti. Sve to je dodatno oštetilo italijansku ekonomiju. Danas iako su dnevne brojke novozaraženih u Italiji manje nego u Francuskoj i Španiji, Italijani su nervozni na pomen jeseni i zime.

Čini se da je strah od drugog talasa urušio ranije projekcije oživljavanja turizma u septembru i oktobru, nakon što je veliki broj Italijana i stranaca počeo da otkazuje jesenje planove. Vlasnici preduzeća sada smatraju da je vladina promocija italijanskog leta bila samo retorika.
Statistika svakako potvrđuje to. Italijanska poslovna unija izvestila je kako čak 70% hotela u gradovima poput Rima i Firence i 20% u priobalnim područjima nikada nije ni otvoreno nakon ukidanja karantina. Takođe, Italijanski nacionalni institut za statistiku predviđa da se 60% preduzeća plaši bankrota. Tome je doprinela i zabrana dolaska Amerikanaca, koji su bili među najbrojnijim turistima Italije. Kasandra kaže da su Amerikanci činili 85% njenih klijenata!

Italijanski turizam belezi velike gubitke

Foto: Josh Hild from Unsplash

Italijani se uzdaju u vedar duh, odnosno „forza i corragio“…

„Ukoliko granice ostanu zatvorene do kraja 2020. godine, do januara nećemo imati dovoljno novca za svoju porodicu. Ipak, Italijani su i dalje optimistični i duboko u sebi, znaju da ovo neće trajati večno. Forza i corragio (snaga i hrabrost) su ono što Italiji daje nadu.“

Kompanija Casa Mia koja obično organizuje gastro ture od marta do oktobra, beleži lošu sezonu. Otkazivanja američkih klijenata počela su još u februaru, što je bio rani znak katastrofalne letnje sezone.

„Izgubili smo 100% rezervacija za 2020. godinu,“ kaže suvlasnica Eleonora Baldvin. „Tokom leta zabeležen je umereni priliv evropskih putnika, ali nedoovoljno za sezonu u plusu. Tu je i strah od potencijalno novog zaključavanja, tako da su naredni meseci pod velikim upitnikom.“

Podelite ovaj članak...
6Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X