Vesti – Turisti napuštaju Italiju! Da li je ovo početak katastrofalne godine za italijanski turizam? – Travel Magazine

Turisti napuštaju Italiju! Da li je ovo početak katastrofalne godine za italijanski turizam?

Turisti napuštaju Italiju! Da li je ovo početak katastrofalne godine za italijanski turizam?

Hoteli se suočavaju sa velikom neizvesnošću i slabom posetom

Direktor operativnog poslovanja luksuznog lanca Rocco Forte Hotels Mauricio Sakani kaže da je Rim bio pust tokom jula i avgusta. Tako je popunjenost u slavnom hotelu de Russie bila oko 15%, u poređenju sa 87% u istom periodu prošle godine. Usled toga, otvaranje novog hotela Villa Igiea u Palermu (višemilionski projekat obnove) pomereno je za maj 2021. godine.

Đorđa Toci, generalni direktor rimskog hotela Vilon sa pet zvezdica, kaže da je 2020. trebala biti treća i najperspektivnija godina poslovanja hotela. Sa rekordno visokim brojem rezervacija od aprila nadalje, pripremali su se za svoje najbolje leto do danas. Umesto toga, sredinom februara počela su da dolaze otkazivanja, zbog čega je hotel bio zatvoren. Stvari su se polako pokrenule nakon što su se ambiciozno ponovo otvorili 3. juna. Opet, popunjenost je bila od juna do septembra tek oko 37%, u poređenju sa preko 80% u istom periodu prošle godine.

„Jeste razočaravajuće, ali s obzirom na trenutnu klimu, i čudo. Sledećih nekoliko meseci je neizvesno, ali nadamo se da ćemo od proleća 2021. videti poboljšanje. Rim je, kako kažu, Večni grad i opstaće. Možda će nam njegova otpornost i lepota dati snagu da krenemo ponovo i pronađemo novi vid turizma.“

Firenca medju najugrozenijim

Foto: Louis Charron from Unsplash

Pomoć države došla kasno…

Neki drugi ne dele sa njom mišljenje i smatraju da je pomoć države došla kasno i sa nedovoljnim podsticajem.

Natalino Gizona, vlasnik rimskog hotela Corso 281 Luxury Suites, izjavio je za CNN Travel kako je Covid-19 uništio poslovanje hotela, te da je pomoć države bila nedovoljna.

„Od juna do septembra ugostili smo samo šest gostiju, i to mahom iz Francuske i Velike Britanije. To je za 95% manje u odnosu na prošlu godinu! Ne verujem da će se situacija uskoro stabilizovati. To će se desiti tek kada se svi otvore, a turizam pokrene bez restrikcija i zabrana kretanja.“

Od 2.4 milijardi koliko je odvojeno za pomoć ekonomije, do sada je firmama dato tek 200 miliona evra. Nažalost, tek 8% je otišlo kao pomoć hotelima i klubovima na plaži.

„Država je morala bolje i brže da pomogne najugorženijima, i to sa olakšicama poreza i taksi, te kreditima bez kojih mnogi neće preživeti ovu godinu. Ovako se ne spasava italijanski turizam.“

Tremitska ostrva
PROČITAJTE I…

Ostrva Tremiti – italijanski raj u Jadranskom moru

Hoteli nisu jedini koji su ugroženi

Razni poslovi koji su za klijente imali turiste, su pred bankrotom. Tako Đanluka D’ Espozito koji je držao popularnu školu kuvanja na Kapriju, smatra da je pandemija najviše uticala na male porodične firme.

„Škola kuvanja je zatvorena. Prebacili smo se na izvoz lokalne hrane, ali i to stoji na slabim nogama.“

Ostale vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
6Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X