– Turisti proterani sa Španskih stepenica u Rimu – Travel Magazine

Turisti proterani sa Španskih stepenica u Rimu

Turisti proterani sa Španskih stepenica u Rimu

Turistima u Rimu od sada je zabranjeno da sede na Španskim stepenicama, jednom od simbola grada, koji povezuje trgove Piazza di Spagna i Piazza Trinità dei Monti.

Španske stepenice su takođe jedna od najfotografisanijih atrakcija u Italiji. Izgrađene su između 1723. i 1726. godine, imaju 135 stepenika od belog mermera i popularna su scenografija za modne revije, foto i video snimanja, a ovekovečene su u mnogim kultnim filmovima, kakav je Praznik u Rimu iz 1953. godine (Gregori Pek i Odri Hepbern).

Španske stepenice su takođe omiljeno mesto za predah turista. Ovde studiraju svoje mape, jedu sladoled i slušaju muziku uličnih izvođača. Zato su sve manje bile stepenište, a sve više mesto okupljanja. Tokom godina, lokalne vlasti su više puta pokušale da obehrabre ovu praksu, uvodeći kazne za konzumiranje hrane i pića, kao i za ostavljanje đubreta. Ipak, pravila do sada nisu strogo sprovođena.

Pre nekoliko dana policija je počela sa primenom striktnih turističkih pravila, poznatih pod imenom Daspos, čiji je cilj očuvanje grada i usmeravanje turista na to da poštuju okruženje u kome se nalaze. Daspos je uveden i u Firenci i Veneciji i uključuje zabranu ulaska u fontane, penjanje na spomenike i šetnju kroz grad u neprimerenoj odeći. Prošlog meseca dvoje nemačkih turista moralo je da plati kaznu od 950 evra zbog kuvanja kafe na mostu Rialto u Veneciji, a takođe su smesta morali da napuste grad.

U Rimu su policajci zviždaljkama počeli da upozoravaju turiste da moraju da ustanu i napuste Španske stepenice, u skladu sa zabranom penjanja, stajanja ili sedenja na spomenicima. Turistima je takođe zabranjeno da vuku svoje kofere po njima, a kazna za one koji krše pravila iznosi do 400 evra.

Inače, Španske stepenice su pre tri godine obnovljene. U projektu, koji je koštao 1,5 miliona evra i koji je sponzorisao italijanski brend Bulgari, učestvovalo je 80 ljudi. Stepenice su popravljene i restaurirane, a takođe i očišćene od velike količine žvaka, ali i mrlja od crnog vina.

Saznajte više o besplatnim atrakcijama Rima, kao i o njegovim muzejima. Pročitajte više i o nesvakidašnjim obilascima prestonice Italije, a evo i nekoliko zanimljivosti o njoj koje možda niste znali.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *