– Turistička taksa u Hrvatskoj od 2019. godine viša za 25% – Travel Magazine

Turistička taksa u Hrvatskoj od 2019. godine viša za 25%

Turistička taksa u Hrvatskoj od 2019. godine viša za 25%

Hrvatska vlada je prošle nedelje usvojila uredbu kojom se od 01. januara 2019. godine povećava „boravišna pristojba“, uprkos velikom protivljenju turističkog sektora u toj zemlji.

Od poskupljenja su oslobođeni samo kampovi, a ostali tipovi smeštaja 25% veću taksu će naplaćivati u sezoni.

Inače, cena turističke takse se u Hrvatskoj razlikuje, u zavisnosti od razreda turističkog mesta, pa tako za smeštaj u turističkom mestu razreda A, turisti od sledeće godine u sezoni treba da plate 10 kuna za noćenje po osobi (do sada je taksa iznosila 8 kuna). Za smeštaj u turističkom mestu B razreda taksa za noćenje po osobi iznosiće 9 kuna, u mestu C razreda 7 kuna, a u mestu D razreda i u ostalim nerazvrstanim mestima 5 kuna za noćenje po osobi.

Hrvatski minstar turizma, Gari Capelli, izjavio je da boravišna pristojba nije nikakav porez ni parafiskalni namet i da se sredstva ne slivaju u državnu blagajnu, već se prihodi putem preraspodele vraćaju direktno turističkim zajednicama opština (65%), županija (10%), Hrvatskoj turističkoj organizaciji i Crvenom krstu (1%). Ministar je napomenuo da visina takse nije menjana od 2005. godine i da su prilikom formiranja pazili da cena bude konkurentna u odnosu na okruženje. On je naglasio da je u Hrvatskoj turistička taksa trenutno jedna od najnižih u regionu.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *