– Šri Lanka se oporavlja nakon bombaških napada – Travel Magazine

Šri Lanka se oporavlja nakon bombaških napada

Šri Lanka se oporavlja nakon bombaških napada

Turistička industrija Šri Lanke, koja je doživela kolaps nakon 21. aprila, kada su na katolički Uskrs islamski fundamentalisti izveli više napada na crkve i luksuzne hotele, počela je da pokazuje znake oporavka.

Turistički sektor je jedan od glavnih pokretača privrede Šri Lanke, ali nakon što je u napadima stradalo 250 ljudi, uključujući i 42 strana državljanina, broj turista iz Evrope i Azijsko-pacifičkog regiona se u julu prepolovio u odnosu na isti mesec prethodne godine.

SriLankan Airlines, jedina aviokompanija u zemlji, predviđa gubitak od 160 miliona dolara u ovoj fiskalnoj godini (koja se završava u martu 2020) zbog pada broja putnika nakon bombaških napada.

Zato je Šri Lanka preduzela više mera za stimulaciju povratka turista. Trenutno su u celoj zemlji aktuelni veliki popusti na smeštaj i turističke usluge, a država je donela odluku da će viza biti besplatna za 48 nacionalnosti, uključujući Kinu, Indiju i zemlje Evropske unije (nažalost, naša zemlja nije među njima). Ove mere počele su da daju efekta.

Iz hotela prijavljuju da im se povećava broj rezervacija za zimu, i da neki od njih već sada imaju 50% popunjen kapacitet u predstojećoj sezoni.

Inače, period od novembra do januara je vrhunac turističke sezone za Šri Lanku, i prihodi iz ovog perioda čine 5% državnog bruto domaćeg proizvoda.

Nažalost, u narednom periodu se očekuje održavanje predsedničkih izbora, kojima će prethoditi period burnih političkih kampanja i moguća destabilizacija, što će, verovatno, imati negativan uticaj na turizam. U zemlji koja se još uvek oporavlja od 26 godina dugog građanskog rata, konflikti između etničkih i verskih grupa su i dalje učestali. Najveći deo stanovnika su sinhala budisti (70%), ali u zemlji ima i hinduista (13%), muslimana (10%) i hrišćana (7%).

Inače, Šri Lanka je jedna od najboljih safari destinacija van Afrike, a poznata je kao i meka za ljubitelje čaja. Svakako pročitajte i savete za turiste koji se nađu na destinaciji tokom terorističkog napada.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X