– U Japanu počinje nova era – Travel Magazine

U Japanu počinje nova era

U Japanu počinje nova era

Japan se sprema za početak jedne nove ere, i to doslovno, budući da je za naredni mesec najavljena abdikacija cara Akihita. Naruhito, japanski krunski princ, postaće car 01. maja, započinjući potpuno novu eru u japanskoj istoriji – eru Reiwa.

Istorijske ere japanskog kalendara, gengo, odgovaraju vladavini japanskih careva. Ime ere ima važnu ulogu u svakodnevnom životu Japanaca, budući da se koristi kao datum na svim zvaničnim dokumentima. Sadašnja era, Heisei, započela je 1989. godine, kada je car Akihito preuzeo tron nakon smrti svog oca, cara Hirohita.

Tipično, imena japanskih era se sastoje iz dva karaktera. Rei i Wa se mogu prevesti kao radosna harmonija. Sistem je preuzet iz kineske imperijalne prakse i do sada su korišćena imena iz dela tradicionalne kineske književnosti. Reiwa era prekida sa ovom tradicijom i prva je koja je inspirisana delom japanske književnosti, najstarijom japanskom zbirkom poezije – Manyoshu iz perioda nara (710 – 794). I car Akihito će biti prvi japanski car koji se povlači sa trona u poslednjih 250 godina.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *