U Nemačkoj se otvara muzej bauhausa

U Nemačkoj se otvara muzej bauhausa

Ove godine se proslavlja stogodišnjica nastanka nemačkog umetničkog i dizajnerskog pokreta bauhaus.

Škola za arhitekturu i primenjene umetnosti pod nazivom Državna škola Bauhaus je osnovana u Vajmaru 1919. od strane arhitekte Valtera Gropijusa, koji se smatra rodonačelnikom bauhausa.

Škola je 1925. prebačena u Desau gde je izgrađen poseban kompleks zgrada korišćenjem velikih čeličnih konstrukcija, betonskih blokova i staklenih zidova koji su simbol ovog arhitektonskog pravca. Od 1932. škola se premešta u Berlin.

Povodom stogodišnjice nastanka pokreta, u Desau će 8. septembra biti otvoren prvi na svetu muzej bauhasua (Bauhaus Museum Dessau). Muzej je sagrađen u strogom centru grada na osnovu arhitektonskog rešenja iz Španije (Gonzales Hinz Zabala), koje je pobedilo na velikom međunarodnom konkursu 2015. među neverovatnih 830 pristiglih rešenja.

U muzeju će biti po prvi put javnosti biti predstavljena velika kolekcija bauhausa koja uključuje arhitektonska rešenja, nameštaj, lampe, tekstil, tapete i fontove.

Muzej se nalazi u gradu Desau, između Lajpciga i Berlina.

Muzej Ingres – Bourdelle se ponovo otvara za javnost nakon rekonstrukcije. Muzej Akrpolja je ponos Atine, a u Italiji je otvoren novi muzej italijanskih Jevreja i holokausta u Ferari.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X