– U Pekingu završen najveći aerodrom na svetu – Travel Magazine

U Pekingu završen najveći aerodrom na svetu

U Pekingu završen najveći aerodrom na svetu

Izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svetu je završena u Pekingu.

Novi aerodrom je završen u roku i biće otvoren za saobraćaj 30. septembra ove godine povodom 70. godišnjice Narodne Republike Kine.

Aerodrom koji će se zvati Međunarodni Aerodrom Daksing (Daxing International Airport) smešten je na 46 kilometara južno od centra Pekinga. To je drugi najveći aerodrom na svetu prema kapacitetu posle Atlante. Kada budu završene sve faze izgradnje i opremanja do 2025. aerodrom će moći da opsluži 72 miliona putnika godišnje, a sa planom proširenja koji će biti realizovan u periodu do 2040. njegov će kapacitet narasti na preko sto miliona. To je već sada najveći pojedinačni putnički terminal na nekom aerodromu.

U dizajniranju aerodroma učestvovao je i studio Zahe Hadid. Aerodrom je u obliku zvezde. Terminal ima površinu od 700.000 kvadratnih metara što je jednako površini oko 100 fudbalskih terena. Ispod terminala se nalazi železnička i metro stanica, koje će omogućiti putnicima da do centra Pekinga stignu za 20-tak minuta. Novi aerodrom je koštao preko 17 milijardi dolara, a ako se računaju i sve pristupne saobraćajnice i železnička i metro veza, onda je njegova cena trostruko veća.

Foto: Zaha Hadid Architects / /www.zaha-hadid.com

Na novi aerodrom će odmah preći kineske aviokompanije Eastern Airlines i China Southern Airlines kao i sve aviokompanije članice Sky Team alijanse. Aviokompanija Air China planira da i dalje veliki broj letova obavlja sa aerodroma Beijing Capital International.

Glavni grad Kine, Peking, ima preko 21 milion stanovnika, a sa dva aerodroma, starim i novim, moći će godišnje da primi čak 170 miliona putnika. Kina važi za trenutno najveće i najbrže rastuće tržište u avio saobraćaju. Sa oko 600 miliona letova koliko je obavljeno tokom 2017. Kina će, prema sadašnjem rastu dostići 1,6 milijardu letova do 2037. godine.

Aerodromi su gradovi za sebe na kojima važe posebne procedure, koje znaju da budu i veoma naporne. Pogledajte kakva nas budućost na aerodromima čeka uz projekat skenera „tri u jedan“. Zahvaljujući novim tehnologijama, u poslednje vreme aerodromi sve ređe gube prtljag putnika. Možda vam se ne čini tako, ali aerodromi mogu biti i romantična mesta, posebno ako se neko dvoje tamo sretnu i odluče da se venčaju na traci za prtljag.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Foto: Zaha Hadid Architects / /www.zaha-hadid.com

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X