Vesti – U pesku vremena - nova knjiga Sonja Lapatanov o Crnom kontinentu – Travel Magazine

U pesku vremena – nova knjiga Sonja Lapatanov o Crnom kontinentu

U pesku vremena – nova knjiga Sonja Lapatanov o Crnom kontinentu

Ljubav prema Africi i opčinjenost Saharom, inspirisali su Sonju Lapatanov, baletsku umetnicu, svetskog putnika i putopisca, da se posle knjige „Mama Arika“, ponovo posveti Crnom kontinentu.

Afrika je kontinent sa starom i raznolikom istorijom, stvaranom pod uticajem afričkih naroda, orijentalnih, mediteranskih i belačkih kultura. Ona je kotao koji ključa od večne vatre mnogih naroda i plemena, skup je prijateljskih, otvorenih ljudi, bogate kulturno-istorijske baštine i bujne prirode.

U pesku vremena

Afrika je fascinantan kontinent, na kome se ukrštaju mnoge kulturne struje te i glavna tema najnovije Sonjine knjige „U pesku vremena“. U nastavku vam donosimo recenziju knjige Zorana Bognara, pesnika, esejiste, književnog kritičara i poznog pisca.

Jedan veliki američki pesnik je zapisao: „Samo oni koji će rizikovati da odu predaleko mogu da otkriju koliko daleko može da se ode.“

Knjiga Sonje Lapatanov govori o najuzvišenijim momentima putovanja: i na otkrivalačkom i na saznajnom polju priče koja se pred čitaocima otvara, baš kao i naslov knjige – U pesku vremena. Bogati detalji jednog putnika i vešto obraćanje jednog pisca garantuju uzbudljivo čitanje Afrike, nestvarno zavodljivog Crnog kontinenta, i upoznavanje stranog sveta: od srca saharske pustinje u Libiji, Aleje ajkula Južne Afrike, ponosnog crvenog naroda Namibije, padajuće vodene zavese Zimbabvea, kamene bajke Alžira, sve do divljeg juga Etiopije i neobičnih hramova Sudana.

Reč je o susretu dva senzibiliteta koji se neprestano dopunjuju i bogate – piščevog sveta i sveta koji upoznaje. Zato je posebnost ove knjige u ispovednim minijaturama koje autor uvek uobličava jednom lirskom notom s velikom pažnjom i upornošću da svemu što vidi dâ jedan lični trag – kao stope u pesku.

U pesku vremena

foto: promo

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *