– Uskoro rastu cene avio karata u EU? – Travel Magazine

Uskoro rastu cene avio karata u EU?

Uskoro rastu cene avio karata u EU?

Kao odgovor na rastuću brigu u vezi sa posledicama koje avio saobraćaj ostavlja na životnu sredinu, Evropska unija bi uskoro mogla da uvede nove avio takse.

Već mesecima se u avio industriji raspravlja o uvođenju ekološke takse, zbog kritika da je komercijalna avijacija odgovorna za veliki udeo ukupne emisije ugljen-dioksida. Prema međunarodnoj organizaciji za civilnu avijaciju (ICAO), radi se o 2% ukupne količine ovih izduvnih gasova, dok nevladina organizacija Climate Action Network procenjuje da je u pitanju 5%.

Belgija i Holandija su početkom godine pokrenule pitanje zagađenja i očekuje se da će ono biti jedna od tema na sastanku Saveta minstara saobraćaja Evropske unije u Luksemburgu. Ostale zemlje EU takođe pažljivo prate situaciju.

„Postoje razlličite opcije sistema taksi za zagađivače i Francuska smatra da ih prvo treba proučiti kako bi se utvrdilo koji sistem je najbolji„, stav je francuskog ministra saobraćaja. Vlade evropskih zemalja takođe razmatraju uvođenje taksi koje bi se dodavale na cenu karte.

Političari prednost daju taksi na kerozin. Ovo avionsko gorivo je bilo oslobođeno svih taksi još od Kongresa o međunarodnoj civilnoj avijaciji u Čikagu 1944. godine. Tada je najvažnije bilo da se olakša razvoj avio saobraćaja, ali se danas čini da je motiv za nepostojanje takse zastareo.

Prema poverljivom izveštaju Evropske komisije, koji je nedavno „procureo“ u javnost, taksa od 330 evra za 1.000 litara kerozina bi smanjila emisije ugljen-dioksida za 11%. Kao dokaz da se stvari odvijaju u pravom smeru, Švedska je usvojila taksu na kerozin prošle godine, a u ovoj zemlji je sve glasniji pokret „Flygskam“ koji propagira da je sramota leteti avionom. Taksa trenutno iznosi od 6 do čak 38 evra po karti, u zavisnosti od destinacije, a primenjuje se na sve letove kojima su polazne tačke švedski aerodromi. Očekuje se da će i ostale evropske zemlje uskoro uvesti slične mere.

Takođe, iz Francuske stiže vest da ova zemlja razmatra uvođenje zakona kojim bi se ukinuli domaći letovi, ukoliko za njih postoje zamenska putovanja vozom, kraća od pet sati. U predlogu zakona piše da jedan let od Pariza do Marselja emituje 178kg ugljen-dioksida po putniku, dok isto putovanje vozom generiše 4.14kg ovog gasa po putniku, prenosi sajt Point Me.

Možda će vas zanimati vest da će Evropa uskoro dobiti svoju prvu fabriku za proizvodnju bio-goriva, a saznajte i zašto je generacija Z novi fokus travel industrije i šta je to dinamično formiranje cena u avio industriji.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X