– Kakav je kvalitet vazduha na kruzerima? – Travel Magazine

Kakav je kvalitet vazduha na kruzerima?

Kakav je kvalitet vazduha na kruzerima?

Naučnici sa univerziteta Johns Hopkins su tokom protekle dve godine vršili merenja kvaliteta vazduha na kruzerima i nedavno su javnosti objavili rezultate, a ubrzo potom oglasila se i druga strana – predstavnici cruising industrije.

„Palube kruzera zagađene su kao gradovi poznati po problemima sa smogom – Peking i Santjago“, a ovo zagađenje može izazvati oštećenja pluća i srca“, izjavio je za za CNN vođa istraživačkog projekta, dr Ryan David Kennedy iz škole za javno zdravlje Bloomberg pri univerzitetu Johns Hopkins.

Istraživači su sproveli inkognito istraživanje na četiri broda: Carnival Liberty na krstarenju od Floride do Bahama, Carnival Freedom sailing na krstarenju od Teksasa do Kariba, Holland America MS Amsterdam na krstarenju od Vankuvera do Los Anđelesa i Princess Cruises Emerald Princess od Los Anđelesa do Meksika. Prema njihovima navodima, merenja su na svim kruzerima vršena na različitim mestima širom broda, a zagađenje, najverovatnije, najvećim delom dolazi od brodskog sistema izduvnih gasova.

Cruising kompanija Carnival ubrzo je pripremila samopštenje za medije, u kome se navodi da su u preko 80% njihove flote uvedene tehnologije i filteri u skladu sa važećim ekološkim standardima, kao i da kompanijski testovi pokazuju da je vazduh na brodskim palubama zadovoljavajućeg kvaliteta.

Carnival je otkrio i da je istraživanje naručeno od strane organizacije za zaštitu životne sredine Stand.earth i da je istraživački tim, kako bi dobio finansijska sredstva od ove organizacije, manipulisao podacima. Oni su naveli da merenja mogu da se vrše u neposrednoj blizini izduvnog sistema, u zagađenim pristaništima, itd., što značajno baca senku na validnost istraživanja.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X