– Venecija odlaže naplatu turističke takse – Travel Magazine

Venecija odlaže naplatu turističke takse

Venecija odlaže naplatu turističke takse

Kako smo nedavno pisali, gradonačelnik Venecije, Luiđi Brunjaro, za septembar je najavio uvođenje turističke takse za posetioce grada.

Navedeno je da bi taksa trebalo da košta između 2,5 i 5 evra, odnosno čak 10 evra u udarnim letnjim mesecima. U početku je najavljivano da će svi posetioci morati da plate taksu, ali je naknadno odlučeno da će se ona naplaćivati samo posetiocima koji u gradu borave jedan dan. Taksa je posebno usmerena na turiste sa kruzera, koji u Veneciji prave najveće gužve i tokom svog kratkog boravka minimalno doprinose ekonomiji grada, a uz to uspevaju da izbegnu i postojeću gradsku taksu koju naplaćuju hotelijeri.

Iako je najavljivano da će sa naplatom grad početi u septembru, zbog žalbi turoperatora da ne mogu da ovu odluku implementiraju tako brzo, njena primena je odložena za 01. januar 2020. Budući da u Veneciji godišnje pristane oko 600 kruzera, od takse se očekuje prihod od oko 50 miliona evra, koji će, po rečima gradonačelnika, pomoći obnovi i očuvanju grada.

Inače, UNESCO je zapretio Veneciji da će je staviti na crnu listu zbog toga što ne čini dovoljno da zaštiti svoje nasleđe. Gradonačelnik Brunjaro je i sam od ove organizacije tražio da grad stavi na crnu listu, frustriran zbog odbijanja italijanskih vlasti da podrže plan dogovoren sa prethodnom vladom o zabrani ulaska velikih kruzera u Veneciju.

Pročitajte više o Top 5 mesta za poljubac u Veneciji, ali i o nepravedno zapostavljenim Venecijanskim ostrvima i najboljim gradskim muzejima.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X