Venecija pomoću mobilnih telefona špijunira turiste – Travel Magazine

Venecija pomoću mobilnih telefona špijunira turiste

Venecija pomoću mobilnih telefona špijunira turiste

Venecija je odlučila da prati i analizira mobilne podatke turista, kako bi dobila vredne informacije o njihovom broju i kretanju po gradu.

Kako bi stala na put prekomernom turizmu, gradska vlast Venecije koristi signal mobilnih telefona, ali i kamere i senzore postavljene po gradu, radi praćenja kretanja posetilaca tokom trajanja Venecijanskog karnevala – do 25. februara.

Trideset četiri kamere postavljene su na najprometnijim ulicama. One prate broj posetilaca, ali i njihovu starosnu dob i pol.

Sistem takođe omogućava posebnim senzorima da presreću signal mobilnih telefona. Na ovaj način dobijaju se informacije o tome odakle turisti dolaze i koliko se zadržavaju u Veneciji. Zvaničnici tvrde da će na ovaj način steći bolji uvid u broj i navike turista koji dolaze. Oni takođe insistiraju na tome da se svi podaci uzimaju uz „apsolutno poštovanje privatnosti posetilaca„.

Venecija, koja se nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a, jedna je od najposećenijih destinacija na svetu

Foto: Mike Palmer from Pixabay

Borba protiv prekomernog turizma

Gradska savetnica za turizam, Paola Mar, objasnila je da je praćenje turista postalo neophodno. Ona je izjavila da se grad poslednjih godina neuspešno bori sa turističkim gužvama. Venecija, koja se nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a, jedna je od najposećenijih destinacija na svetu. Svake godine je poseti oko 30 miliona turista. To je 60.000 posetilaca dnevno.

Paola Mar je za lokalne medije izjavila da sistem za praćenje obuhvata kamere i senzore. On kontrolnom centru šalje podatke svakih 0,25 sekundi. Na taj način može da se predvidi u kom trenutku će pešak stići do određene kritične tačke u gradu, i da se unapred skrene na neku drugu rutu, na kojoj ne manja gužva.

Ovo je samo jedna u nizu mera koje je Vencija usvojila ili najavila, kako bi stekla kontrolu nad rastućim brojem posetilaca. Tako je za jul najavljen početak naplate nove turističke takse. Razmatra se i ograničavanje broja nekretnina koje se koriste u turističke svrhe, kao i zabrana pristajanja velikih kruzera u gradskom centru.

Saznajte više o novoj turističkoj taksi koju ovaj grad uvodi. Pročitajte koja su najromantičnija mesta za poljubac u Veneciji, i zašto vredi posetiti Venecijanska ostrva.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
31Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X