– Venecija traži da bude na listi ugroženih destinacija – Travel Magazine

Venecija traži da bude na listi ugroženih destinacija

Venecija traži da bude na listi ugroženih destinacija

Gradonačelnik Venecije je tražio da UNESCO postavi ovaj grad na listu ugroženih destinacija.

U Veneciji pokušavaju već neko vreme da preusmere velike kruzere koji pristaju u centru grada koristeći glavne gradske kanale.

Plan za izmeštanje najvećih kruzera je propao jer italijansko ministarstvo saobraćaja nije obezbedilo zakonske osnove za njegovo sprovođenje zbog čega je ministar bio izložen žestokim kritikama gradskih vlasti.

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro je doneo odluku da zatraži stavljanje Venecije na listu ugrožene baštine nakon ozbiljnog incidenta u pristaništu u centru grada. Početkom juna kruzer MSC Opera je udario u drugi kruzer kompanije Uniworld’s River Countess i om prilikom je pet osoba povređeno.

„Venecija je u opasnosti, mi se osećamo ugroženo“, izjavio je gradonačelnik Venecije

Plan za izbacivanje kruzera iz centra

Aktuelna italijanska vlada odbila je da odobri plan prebacivanja kruzera van grada, iako se prethodna vlada sa tim planom složila. Plan je tada podržao i UNESCO. Plan, koji je napravljen 2017. predviđa da se brodovi preko 100.000 tona udalje iz Velikog kanala.

Kazne za turiste

Venecija se već dugo bori protiv prekomernog turizma koji sve više uništava i grad i život njegovih stanovnika.

Nedavno su uvedene kazne za turiste koji se nedolično ponašaju, a među prvima je kaznu platila 23-godišnja Kanađanka. Ona se sunčala u bikiniju u parku na samo nekoliko koraka od Rimskog trga (Piazzale Roma) kada su je policajci uočili. Naplatili su joj kaznu od 250 evra.

Turistima je zabranjeno da se šetaju golišavi, u bikiniju ili bez majice i da jedu i piju u javnom prostoru, na ulicama, sem u baštama restorana.

Venecija je predvodnik u borbi protiv prekomernog turizma. Organizovan je čak i marš protiv turista, a prošle godine je ograničeno i kretanje turista. Ovaj grad je već pre nekoliko godina pokušao da ograniči i ulazak kruzera u sam grad.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X