– Venecija traži saveznike za borbu protiv kruzera – Travel Magazine

Venecija traži saveznike za borbu protiv kruzera

Venecija traži saveznike za borbu protiv kruzera

Gradske vlasti Venecije zatražile su od osam evropskih gradova pomoć i podršku u borbi protiv cruising industrije.

Apel je upućen Barseloni, Amsterdamu, Marselju, Dubrovniku, Zebrižu, Hamburgu, Palmi i Malagi, i to u vreme kada su gradski zvaničnici Venecije ušli u otvoren sukob sa italijanskom vladom zbog neadekvatnih mera za rešavanje problema koji već godinama brine lokalno stanovništvo.

Tema je ponovo postala aktuelna nakon što se veliki kruzer MSC Opera (13 paluba) oteo kontroli i udario u manji brod u veoma prometnom kanalu Guidecca početkom juna. Tada je povređeno 13 ljudi, a samo pukom srećom je izbegnuta veća tragedija. Nekoliko nedelja kasnije, Costa Deliziosa (12 paluba) za dlaku je izbegla sudar sa jahtom tokom oluje. Ova dva incidenta su bila povod za proteste lokalaca protiv velikih kruzera i pozive da im se pristup Venecijanskoj laguni u potpunosti zabrani.

Lokalne vlasti apeluju na evropske luke sa sličnim problemima da od cruising kompanija zahtevaju da se prilagode gradovima u koje njihovi brodovi plove, kao i da počnu da paze na zaštitu lokalne žvotne sredine.

„Cruising industrija je bila, i još uvek je, značajan izvor prihoda i radnih mesta u našim lukama i gradovima. Ipak, sve impozantnije dimenzije brodova, njihov negativan uticaj na životnu sredinu u blizini luka i teret koji sve veći broj turista predstavljaju za gradsku infrastrukturu, predstavljaju sve veći problem. Nedavna situacija u Veneciji pokazala je da postoji veliki rizik od nepopravljivih posledica“, navodi se u zvaničnom pismu, otkriva The Guardian.

Inače, Venecija je zbog problema sa prevelikim brojem turista od UNESCO-a zatražila da bude na listi ugroženih destinacija. U borbi za očuvanje grada, lokalne vlasti su uvele čitav niz pravila i kazni za turiste, ali dobra vest je da je za sada odložena naplata planirane turističke takse. Pročitajte još i koja mesta u Veneciji su najbolja za romantičan poljubac.

Naslovna fotografija: Michelle Maria from Pixabay

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *