Vesti – Venecija udaljava brodove za krstarenja – Travel Magazine

Venecija udaljava brodove za krstarenja

Venecija udaljava brodove za krstarenja

Predstavnici italijanske vlade su najavili da kruzerima više neće biti dozvoljeno da plove u blizini centra Venecije. Veliki brodovi za krstarenja sada će morati da pristaju u kopnenoj gradskoj industrijskoj luci Margera, udaljenoj od istorijskog centra grada.

Prošle godine je Međuministarski odbor odlučio da putnički brodovi mogu ploviti kroz Veneciju kako bi pristali van lagune. Međutim, privremena odluka sprečava brodove za krstarenja da se čak i približe čuvenom Trgu Svetog Marka.

Venecija prati svaki korak
PROČITAJTE I…

Venecija sada prati svaki korak turista

Ovaj potez najavljen je u zajedničkoj izjavi italijanskih ministarstava životne sredine, kulture, turizma i infrastrukture. Ministri su naveli da je odluka doneta kako bi se “zaštitilo istorijsko i kulturno nasleđe ne samo Italije već i celog sveta”.

Četiri ministra su, takođe, pozvali sve kako bi se došlo do najboljeg rešenja za stvaranje novog spoljašnjeg terminala za brodove. Na taj način bi se rešio problem tranzita velikih brodova na strukturni i konačni način.

Brodovi za krstarenja i problemi za Veneciju

Pre pandemije COVID-19, brodovi za krstarenja su svake godine u Veneciju, mesto svetske baštine UNESCO-a, dovodili milione turista. Pre dve godine, kruzer MSC Opera sudario se čak sa turističkim brodom na kanalu Đudeka, jednom od glavnih venecijanskih puteva.

To je ponovo pokrenulo raspravu o tome da li velika plovila treba pustiti u venecijanske kanale. Gradonačelnik Venecije, Luiđi Brunjaro, ranije je već vodio kampanju da se velikim brodovima zabrani prolazak pored Trga Svetog Marka i da plove kroz kanal dei Petroli.

Sijena biser Toskane
PROČITAJTE I…

Sijena – biser Toskane vredan pažnje

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
268Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *