Vesti – Viminacijum 3D - posetite čuveni lokalitet iz udobnosti svog doma – Travel Magazine

Viminacijum 3D – posetite čuveni lokalitet iz udobnosti svog doma

Viminacijum 3D – posetite čuveni lokalitet iz udobnosti svog doma

Čim su se širom sveta zatvorili muzeji i spomenici od kulturnog sadržaja, a ljudima ograničilo kretanje, pronađena je alternativa, koju su svi pozdravili.

U pitanju su virtuelne ture koje su svima nama omogućile da zavirimo onlajn u muzeje, ali i palate, pećine, pa i u domove istorijskih ličnosti.

Domaće institucije ponudile virtuelni doživljaj

I naše institucije su odmah reagovale.

Pozorišta (Atelje, Narodno…) su počela da organizuju streaming izvođenja svojih predstava, dok su muzeji „otvorili“ vrata svojih najbitnijih postavki.

Ukoliko tragate za još nekim digitalnim sadržajem ovog tipa, sigurni smo da će vas obradovati prilika da prošetate jednim od najznačajnijih lokaliteta naše zemlje.

Viminacijum – blistav rimski grad

Viminacijum (lat. Viminacium) je značajno arheološko nalazište u blizini Starog Kostolca. Smatra se jednim od najznačajnijih rimskih gradova i legijskih logora koji su nastali između I i VII veka.

U pitanju je prostor od 450 hektara šire gradske i 220 hektara uže gradske teritorije koji se danas nalazi ispod obradivih površina, sa predmetima i fragmentima predmeta iz rimskog perioda koji su rasuti u oraničnim brazdama.

U poslednje tri decenije XX veka obavljena su istraživanja viminacijumskog grada i njegove okoline.

Do sada je pronađeno preko 50.000 predmeta, među kojima su unikatna otkrića od svetskog značaja: hirurški instrumenti za operaciju oka, pero od ptičije kosti – Calamus, vodeni sat – Klepsidra i freske iz IV veka otkrivene u zidanoj grobnici na lokalitetu Pećine nedaleko od Mlave.

Unutаr i oko grаdа otkriveni su аmfiteаtаr, rаskošne terme kao i trаgovi rаzvijene infrаstrukture, pre svegа kanalizacije i ulicа.

Šta se sve nalazi na ovom lokalitetu, sada možete da vidite i putem 3d ture koja se nalazi ovde.

Pogledajte kako izgleda Venecija bez turista, i koji efekat je pandemija korona virusa imala na Las Vegas, grad koji živi od turizma. Pročitajte i zašto bi mnoge avio-kompanije mogle da proglase bankrot u maju.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
41Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *