Vesti – 6 miliona putnika na Beogradskom aerodromu – Travel Magazine

6 miliona putnika na Beogradskom aerodromu

6 miliona putnika na Beogradskom aerodromu

Sa 255 miliona putnika opsluženih u 2019. godini (povećanje od 5,7 odsto u odnosu na 2018. godinu) na svim aerodromima u 12 zemalja, kompanija VINCI Airports, koja upravlja Beogradskim aerodromom, učvrstila je poziciju drugog najvećeg aerodromskog operatera u svetu po broju putnika.

Na nekoliko aerodroma kojima upravlja kompanija VINCI Airports zabeleženi su rekordni rezultati u broju putnika u 2019. godini: 50 miliona putnika na aerodromima u okviru Kansai grupe, 30 miliona putnika u Lisabonu i 6 miliona u Beogradu.

Najvažniji događaj prethodne godine bila je integracija londonskog Aerodroma Getvik, u kojem je kompanija VINCI Airports 13. maja stekla većinski udeo od 50,01 odsto.

Uprkos događajima u poslovnom okruženju koji su krajem godine negativno uticali na nekoliko aerodroma, ukupan putnički saobraćaj u mreži aerodroma kojima upravlja kompanija VINCI Airports porastao je u četvrtom tromesečju 2,1 odsto (u odnosu na isti period prošle godine), što je odraz stabilnosti mreže.

Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu, u Srbiji, postaje jedan od najdinamičnijih aerodroma u regionu, sa ukupnim porastom broja putnika od 9,2 odsto u 2019. godini (povećanje od 15,6 odsto u četvrtom tromesečju). Na ovako dobar rezultat, između ostalog, uticalo je i otvaranje 13 novih međunarodnih linija. Aviokompanija Air Serbia će u 2020. godini nastaviti da obogaćuje svoju ponudu, samostalno ili putem sporazuma o zajedničkim letovima (code share).

Kompanija VINCI Airports samouvereno započinje 2020. godinu, tokom koje će nastaviti da sprovodi nekoliko glavnih projekata s ciljem podrške porastu avio saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva:

  • Početak obnove Terminala 1 i proširenja kapaciteta na Međunarodnom aerodromu Kansai, koji će biti kapija za sajam World Expo 2025, koji će se održati u Osaki;
  • Proširenje i renoviranje aerodroma u Beogradu, budućeg čvorišta u Istočnoj Evropi, aerodroma u Santijago de Čileu, čije proširenje će biti završeno krajem 2021. godine i aerodroma u Sihanukvilu u Kambodži, u saradnji sa kompanijom VINCI Construction,
  • U Lisabonu će kompanija VINCI Airports nastaviti da sarađuje sa portugalskom vladom na konverziji vojne baze Montižo u civilni aerodrom i dogradnji aerodroma Umberto Delgado. Cilj ovog projekta je povećanje putničkog kapaciteta u glavnom gradu Portugalije, kako bi se prilagodio očekivanom rastu saobraćaja u narednim godinama.

Nikola Notbar, predsednik kompanije VINCI Airports i generalni direktor kompanije VINCI Concessions, izjavio je: „Održavajući svoju snažnu, efikasnu i atraktivnu globalnu mrežu, kompanija VINCI Airports pokazuje da je posvećena održivoj pokretljivosti. U 2020. godini kompanija će nastaviti da sledi svoju misiju kako bi doprinela regionalnom razvoju i poboljšanju korisničkog iskustva.“

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X