Vesti – Virtuelne ture - jedini način da putujemo danas – Travel Magazine

Virtuelne ture – jedini način da putujemo danas

Virtuelne ture – jedini način da putujemo danas

Zbog pandemije, mnoge zemlje su uvele vanredna stanja, te ograničile slobodu kretanja. Najrigoroznije mere uvele su Italija, Francuska, Španija i Indija. Ove zemlje su bukvalno „zaključane“.

Druge zemlje poput SAD-a, Južne Koreje, Kolumbije i Singapura, su ograničile putovanja i ulaz putnika iz različitih država širom sveta. Sve ovo je doprinelo da virtuelni turizam postane popularan. Sve što je potrebno je da imate računar, dobar protok neta i da se udobno smestite.

Virtuelne ture otvaraju „vrata“ muzeja, galerija, palata…

Pre nekoliko nedelja, poznati tibetanski turistički centar „Palata Potala“ (The Potala Palace) zabeležio je preko milion posetilaca.

Nakon što je Kina, u čijoj nadležnosti se nalazi Tibet, zabranila javne i verske aktivnosti, pa i proslavu Nove godine, koja je trebala da se održi još 24. februara, postavlja se pitanje otkud toliki broj posetilaca?

Odgovor je vrlo jednostavan. Bilo je milion ljudi koji su ovaj centar posetili onlajn, uz pomoć smart telefona i kompjutera.

Već neko vreme, razne online platforme nude svojim posetiocima da vide sjajne znamenitosti i posete mesta širom sveta iz svog udobnog (i naravno sigurnog) doma.

Virtuelne ture kroz muzeje, galerije, palate

Foto: Tobias from Unsplash

Pandemija je doprinela da otkrijemo ove virtuelne ture, kao i da veliki broj muzeja pokrene slične.

U ovom trenutku, turisti virtuelno kreću u svoje travel ekspedicije.

Opseg stvari koje putnici trenutno mogu da rade onlajn povećava se, a mogućnosti se šire.

Virtuelne ture omogućavaju i kupovinu suvenira

U Kini dvadesetak muzeja brzo je dostiglo trend virtuelnog turizma i obezbedilo na sajtu Alibaba Taobau live, jedan live stream tokom kog prikazuju svoju postavku iz različitih uglova.

Zanimljivo je da ovi muzeji ne samo da imaju veću onlajn posetu, nego kada su radili, već u određenim danima ostvaruju čak 4 puta veću prodaju od suvenira!!

Jedan kineski muzej koji je pokrenuo virtuelne ture i već ima zavidan prihod od tih istih, prijavio je čak 5.8 miliona posetilaca na svojim prvim i drugim obilascima uživo.

Posetite MET virtuelno

U SAD-u Muzej umetnosti Valker (The Walker Art Museum) u Mineapolisu i Met (The Metropolitan Museum of Art) u Njujorku, nude sjajne onlajn opcije koje su gotovo podjednako odlične kao da ih posećujete uživo.

MET nudi onlajn turu

Foto: Frank Vessia from Unsplash

U ovom trenutku, Alibaba Live je platforma na kojoj postoji niz muzeja i turističkih centara koji žele da vam omoguće virtuelnu posetu. Posetioci tako mogu da istraže bazu Panda Chengdu, da posete pećine Magao u Kini i da „prošetaju“ kroz tibetanski centar Potala.

Na raspolaganju su vam i fabrika Audi-a u Ingolštatu, brojni italijanski muzeji, čak i gradovi Palmira, Alepo i Mosul.

Iako su efekti nove pandemije korona virusa ozbiljni i tužni, stvorena je niša za virtuelni turizam.

Ove ture su tu da udovolje žudnji turista koji ja vrlo ograničena. Isto tako da omoguće neki prihod centrima koji su zbog korone morali da se zatvore ili ogranče broj posetilaca.

Pogledajte kojih to 6 filmova će vas teleportovati u Pariz, kao i priču iza Topkapi palate, najvećeg muzeja Turske. Saznajte i koja virtuelna izvođenja nudi Metropolitan opera.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
16Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X