Vesti – Vlada objavila uputstvo za građane - evo šta nadzor znači za povratnike – Travel Magazine

Vlada objavila uputstvo za građane – evo šta nadzor znači za povratnike

Vlada objavila uputstvo za građane – evo šta nadzor znači za povratnike

Vlada Srbije je početkom nedelje donela odluku da se svi naši građani koji od sutra, 18. septembra, nakon 18 časova uđu u zemlju, biti pod posebnim zdravstvenim nadzorom. Šta to znači saznali smo danas, nakon što je Vlada objavila uputstvo koje je potpisao ministar zdravlja, Zlatibor Lončar.

Test samoprocene

Građani koji dolaze iz rizičnih područja (Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Albanija) pri prelasku granice će dobiti zdravstveno upozorenje, u kome će biti upoznati sa svim obavezama koje su dužni da ispune. Prvi korak koji bi ti građani trebalo da preduzmu pri povratku u zemlju je test samoprocene na COVID-19 koji je dostupan na internet adresi e-zdravlje.gov.rs.

UNWTO pad turizma od 65 odsto
PROČITAJTE I…

Najnovije UNWTO brojke pokazuju krah svetskog turizma – 65 posto manje međunarodnih dolazaka …

Popunjavanje ovog upitnika pomoći će im da dobiju bolji uvid u svoje opšte zdravstveno stanje a rezultat testa će biti pokazatelj da li je potrebno da se jave u kovid ambulantu. Građanin koji popunjava test treba da rezultat odštampa ili sačuva, kako bi imao dokaz o urađenom testu. Ovo znači da građani ne treba po automatizmu da posećuju kovid ambulante pri povratku iz inostranstva, već samo oni koji urađenim testom samoprocene dobiju takva uputstva.

Ovim se izbegavaju nepotrebne gužve u ambulantama i eliminiše se opasnost da se nezaraženi građani eventualno inficiraju virusom pri redovima za pregled.

Ocena pet za rimski aerodrom
PROČITAJTE I…

Najviša ocena za higijenu i Covid-19 protokole! Ovo je najbolji aerodrom u doba korone!

Period nadzora trajaće 10 dana

Period posebnom zdravstvenog nadzora traje 10 dana, tako da desetog dana od povratka iz inostranstva, građani koji pri prvom testu nisu dobili uputstvo za odlazak u kovid ambulantu treba da još jednom urade test samoprocene na COVID-19. Ukoliko rezultati tada pokažu da nema opasnosti od infekcije, posebni zdravstveni nadzor za njih prestaje da važi.

Građani koji nisu u mogućnosti da ispune onlajn upitnik, treba da telefonom pozovu Institut ili Zavod za javno zdravlje u svom gradu ili opštini i dobiće sva neophodna uputstva.

Vlada otkrila proceduru

Foto: Prasesh Shiwakoti from Unsplash

Svako nepostupanje po uputstvima iz zdravstvenog upozorenja predstavlja grubo kršenje epidemioloških mera i svesno ugrožavanje sopstvenog zdravlja, ali i zdravlja kompletnog stanovništva Republike Srbije.

Ostale vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
384Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *