Vesti – Kompletan vodič kroz evropske države - kakva im je politika ulaska trenutno – Travel Magazine

Kompletan vodič kroz evropske države – kakva im je politika ulaska trenutno

Kompletan vodič kroz evropske države – kakva im je politika ulaska trenutno

Evropske države već odavno su počele da se otvaraju i ublažavaju restriktivne mere ulazaka. Sada je samo pitanje da li će spoljne granice EU biti otvorene i za Zapadni Balkan, nakon preporuke Evropske komisije i prikaza draft liste na kojoj je i Srbija. Dok još čekamo zvaničnu potvrdu Unije, donosimo vam mali vodič kroz sve evropske zemlje i njihove aktuelne restrikcije ulazaka. Ažuriranu listu možete da pratite i na britanskom Metro.co.uk.

Albanija

Komercijalni međunarodni letovi obnovljeni su od 15. juna u ovoj zemlji. Svi državljani EU, kao i građani Srbije mogu da uđu u Albaniju. Putnici će prilikom dolaska morati da prođu kroz tunel za dezinfekciju, plus obavezno merenje temperature. Svi koji budu imali temperaturu višu od 37.5 Celzijusa, biće upućeni na lekarski pregled.

Pogledajte koje putno osiguranje obuhvata i Covid-19, kao i da li će porast novozaraženih biti „rampa“ za Zapadni Balkan kada su u pitanju granice EU. Saznajte i kada FlyDubai obnavlja letove iz Beograda za Dubai. 

Austrija

Iako Austrija još uvek nije otvorila granice za države van Šengena, ulaz na austrijsko tlo je omogućen velikom broju evropskih građana. Granice su otvorene sa Nemačkom, Švajcarskom, Lihtenštajnom, Slovačkom, Slovenijom, Mađarskom i Češkom od 4. juna, dok je granica sa Italijom otvorena 16. juna. Restrikcije postoje jedino za putnike koji dolaze iz Britanije, Švedske i Portugala koji moraju da prilože određeni zdravstveni sertifikat i da odu u karantin po dolasku.

Belgija

Granice sa zemljama Evropske unije, Velike Britanije i četiri zemlje Šengena (Švajcarska, Lihtenštajn, Island i Norveška) ponovo su otvorene. Za sada su dozvoljena samo osnovna putovanja, ali to bi trebalo da se promeni od 1. jula.

Bugarska

Bugarska je 1. juna ponovo otvorila svoje granice prema zemljama EU, Velikoj Britaniji, San Marinu, Andori, Monaku, Vatikanu, Srbiji i Severnoj Makedoniji, kao i medicinskim radnicima i članovima porodica bugarskih državljana. Međutim, turisti iz Belgije, Portugala, Švedske i Velike Britanije moraju u dvonedeljni obavezni karantin.

Hrvatska

Hrvatska je trenutno otvorena za posetioce iz EU i Velike Britanije, bez ikakvih ograničenja ili dvonedeljne samoizolacije. Za građane Srbije je obavezan karantin od 25. juna.

Ulazak u evropske zemlje

Foto: Imre Tomosvari

Kipar

Kipar je obnovio turistička putovanja od 9. juna za većinu zemalja, podelivši ih u dve kategorije. Putnici iz zemalja kategorije A – Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Norveška, Slovačka, Slovenija i Švajcarska – suočavaju se sa ograničenjima. Oni iz zemalja kategorije B – Izrael, Poljska i Rumunija – moraju da podnesu negativan test na koronu, ne stariji od tri dana. Bilo kojoj zemlji koja nije na listi, uključujući UK, trenutno će biti dozvoljeno putovanje samo za hitni slučaj, ali trebalo bi da i ta ograničenja uskoro budu preispitana.

Češka

Češka više nije u strogom karantinu. Međutim, češka vlada je odredila tri kategorije država u koje su smeštene zemlje, na osnovu njihove epidemiološke situacije. Ako razmišljate o putovanju u Češku, proverite koji su uslovi za vašu zemlju.

Danska

Danska je granice zatvorila skoro prema svima, sem prema onima koji putuju iz Nemačke, Norveške, Finske i Islanda.

Estonija

Estonija je ukinula 1. juna strogi karantin, dozvolivši posetiocima iz Velike Britanije, EU i šengenskog prostora da uđu. Međutim, putne isprave i simptomi biće provereni po dolasku.

Finska

Finska je otvorila svoje granice za određene zemlje – uključujući Norvešku, Dansku, Island, Estoniju, Letoniju i Litvaniju. Za državljane Velike Britanije i Šengena dozvoljena su samo „osnovna“ putovanja trenutno.

Francuska

Putnicima iz zemalja članica Evropske unije, kao i Andore, Islanda, Lihtenštajna, Monaka, Norveške, San Marina, Švajcarske i Vatikana, dozvoljeno je da posete Francusku od 15. juna, bez ograničenja po dolasku. Posetioci iz Španije i Velike Britanije mogu da otputuju u Francusku pod uslovom da prođu dvonedeljni doobrovoljni karantin. Ova mera je krajnje recipročna s obzirom da građani Francuske moraju u samoizolaciju u UK i Španiji.

Nemačka

Pre petnaest dana (15. jun), Nemačka je ukinula zabranu ulaska za putnike koji dolaze iz EU, Švajcarske, Norveške, Islanda, Lihtenštajna i Velike Britanije. Građani Srbije ne mogu da uđu, sem ako nemaju stalno prebivalište ili su medicinsko osoblje.

Grčka

Još uvek postoji zabrana putovanja ljudima iz Velike Britanije, iako je Grčka počela da dopušta putnicima iz većine zemalja EU još od 15. juna. Građani Srbije mogu da uđu u Grčku preko Bugarske.

Mađarska

Mađarska još uvek ima ograničenja ulazaka za većinu zemalja, sa izuzecima samo za putnike iz Austrije, Slovačke, Hrvatske, Češke, Slovenije i Srbije.

Island

Island je 15. juna ukinuo zabranu ulazaka za državljane EU i Velike Britanije. Turisti se testiraju po dolasku i dobiće svoje rezultate putem telefona u roku od nekoliko sati.

Irska

Granice su otvorene za posetioce, ali svako iz bilo koje države, osim Severne Irske, mora u dvonedeljni karantin.

Italija

Italija je svoje granice otvorila 3. juna za građane EU, Velike Britanije, Šengena, Andore i Monaka. Na taj datum su se otvorile i granice sa Vatikanom i San Marinom. Putnici koji dolaze iz navedenih zemalja ne moraju u karantin, osim ako nisu bili u nekoj drugoj zemlji 14 dana pre dolaska u Italiju.

Litvanija

Litvanija je ukinula zabranu ulaska za građane iz EU i EEA, Švajcarske i Velike Britanije pod uslovom da broj zaraženih sa COVID-19 u zemlji iz koje dolaze ne prelazi 25 slučajeva na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana.

Luksemburg

Luksemburg nema ograničenja putovanja za zemlje Evropske unije.

Malta

Očekuje se da će ograničenja za putovanja na Maltu biti ukinuta od 1. jula. Tog datuma granice će se ponovo otvoriti putnicima iz Nemačke, Austrije, Kipra, Švajcarske, italijanskih ostrva Sicilije i Sardinije, Islanda, Slovačke, Norveške, Danske, Mađarske, Finske, Irske, Litvanije, Izraela, Letonije, Estonije, Luksemburga, Češke, Italije, Francuske, Poljske, Španije, Hrvatske i Grčke. Još nema ažuriranja o putovanjima iz Velike Britanije.

Holandija

Građani EU – uključujući britanske državljane – sada mogu da uđu u Holandiju. Turisti iz Velike Britanije i Švedske moraju u dvonedeljni karantin.

Norveška

Norveška će uskoro ukinuti zabranu putovanja. Putnici iz zemalja EEA / Šengena sa prihvatljivim nivoom zaraze moći će da posete zemlju od 15. jula. Norveški institut za javno zdravlje će 10. jula ažurirati kartu na kojoj će se videti područja sa izuzetkom obaveznog karantina, a lista će se ažurirati najmanje svake dve nedelje.

Poljska

Poljska je ukinula zabranu ulaska za građane EU i Šengena, a putovanje je dozvoljeno bez obaveznog karantena.

Portugal

U Portugal mogu da uđu državljani država EU, Šengena ali i putnici iz Velike Britanije, Brazila, SAD, Kanade, Venecuele i Južne Afrike. Obuhvaćene su i zemlje u kojima je portugalski jezik zvanični jezik države.

Rumunija

Rumunija je i dalje zatvorena za putnike iz većine drugih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Španiju.

Srbija

Srbija je otvorila svoje granice i nema nikakva ograničenja ulazaka – ni obavezan karantin, niti PCR test.

Španija

Španija je ponovo otvorila svoje granice članicama EU, Šengena i Velike Britanije 21. juna. I to bez obaveznog karantina.

Švedska

Švedska je dozvolila samo osnovna putovanja državljanima iz EU / EEA, osim Velike Britanije i Švajcarske, koje i dalje imaju zabranu ulaska.

Švajcarska

Od 15. juna švajcarske granice otvorene za putnike iz zemalja EU i Velike Britanije. Švajcarske vlasti nisu uvele nikakve karantinske mere za lica koja ulaze u zemlju.

Turska

Turska je otvorila svoju granicu za strane putnike, osim kopnene granice sa Iranom.

Velika Britanija

Granice Velike Britanije otvorene su za strane putnike, ali posetioci se moraju u obavezan karantin od 14 dana. Ova ograničenja će se preispitivati svake tri nedelje.

Pogledajte šta podrazumeva posebna regulativa u egipatskim hotelima, kao i kada ćemo moći da putujemo u Tajland. Saznajte i koja je evropska metropola pretvorila gradski trg u plažu

Ostale vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
27Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X