Vesti – WTTC - broj ugroženih radnih mesta u turizmu rapidno raste – Travel Magazine

WTTC – broj ugroženih radnih mesta u turizmu rapidno raste

WTTC – broj ugroženih radnih mesta u turizmu rapidno raste

Ukupno 75 miliona radnih mesta u turizmu, ugroženo je zbog pandemije korona virusa, navodi „World Travel and Tourism Counsil“ (WTTC).

Alarmantan podatak, zasnovan na istraživanjima globalne agencije za putovanja i turizam, ukazuje i na ogroman pad BDP-a putovanja i turizma u svetskoj ekonomiji, koji pretenduje da bude 2.1 trilion (hiljadu milijardi) dolara u 2020. godini.

Rizik od gubitka posla povećao se za 50%, i to za naše manje od dve nedelje!

Ovo je prilično značajan i zabrinjavajući trend, koji indikuje da postoji nekoliko miliona radnih mesta koji se svakodnevno gube u sektoru putovanja i turizma, usled velikog efekta pandemija korona virusa.

Analiza WTTC-a, koji predstavlja globalni privatni sektor putovanja i turizma, takođe otkriva dubinu krize za pojedine regione.

Azija i Pacifik najugrozenijii

Foto: Andrew Neel from Unsplash

Naime, očekuje se da će azijsko-pacifički region biti pod najvećim udarom, te da bi do 49 miliona radnih mesta (!!) u ovom delu sveta moglo da se „ugasi“. Ovo predstavlja gubitak od gotovo 800 milijardi američkih dolara BDP-a putovanja i turizma.

Deset miliona radnih mesta u sektoru turizma ugroženo u Evropi

Najnovije brojke takođe ukazuju da je u Evropi, do 10 miliona radnih mesta u turizmu ugroženo, što ukupno predstavlja gubitak od skoro 552 milijarde američkih dolara.

Očekuje se da će i Ameriku teško pogoditi ova kriza, te da će SAD, Kanada i Meksiko izgubiti do 570 milijardi američkih dolara zajedno, dok je skoro sedam miliona radnih mesta u turizmu ugroženo na ovom podneblju.

Na udaru su Italija, Amerika, Nemacka, Indija, Indonezija

Foto: Kelsey Knight from Unsplash

Među zemljama koje će ova kriza finansijski, na planu turizma, najviše pogoditi su Brazil, Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija, Nemačka, Francuska, Japan, Indonezija i Indija.

„Broj radnih mesta koji su sada u riziku u globalnom sektoru putovanja i turizma je zapanjujućih 75 miliona, što stvara duboku zabrinutost miliona porodica širom sveta. Ova alarmantna nova brojka takođe predstavlja kolektivno kašnjenje mnogih vlada širom sveta da reaguju dovoljno brzo i pomognu sektoru koji je okosnica globalne ekonomije. Ukoliko se tokom narednih dana, ne preduzmu hitne mere, sektor putovanja i turizma biće suočen sa ekonomskim padom koji će biti nemoguće sanirati uskoro. Ne samo da će ovo imati ogroman negativni uticaj na velika preduzeća u sektoru putovanja i turizma širom sveta, „domino efekat“ će takođe rezultirati ogromnim gubicima radnih mesta u celom lancu snabdevanja, pogađajući zaposlene i vlasnike malih firmi“, izjavila je Gloria Guevara, predsednica WTTC-a.

Najugroženija Nemačka, najmanje Bliski istok

Očekivanja su da Nemačka bude najugroženija zemlja u Evropi, sa skoro 1.6 miliona radnih mesta koja su ugrožena, zatim Rusija u kojoj je 1.1 miliona ljudi pred gubitkom posla.

Italija i Velika Britanija slede kao treće najviše pogođene, s tim da se obe zemlje očekuju da izgube do milion radnih mesta u sektoru putovanja i turizma.

U međuvremenu, region koji je doživeo najmanje štetan uticaj od izbijanja virusa Covid-19 je Bliski istok.

Ipak, i on se suočava sa gubitkom radnih mesta od 1.8 miliona, kao i gubitkom BDP-a do 65 milijardi američkih dolara.

Podsetimo se da sektor putovanja i turizam čini 10.4% globalnog BDP-a, te da je direktno odgovoran za stvaranje jednog od 10 svetskih poslova, kao i da je za osam uzastopnih godina nadmašio rast globalne ekonomije.

Pročitajte koji britanski fudbaleri ustupaju svoje hotele zdravstvenim radnicima, i da li će travel influenseri ostati bez posla. Saznajte i koje zahteve je YUTA uputila Vladi Srbije za spas domaćih turističkih kompanija i putnika.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
5Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X