Vesti – Zakon o zabrani alkohola - kraj turizma na Baliju? – Travel Magazine

Zakon o zabrani alkohola – kraj turizma na Baliju?

Zakon o zabrani alkohola – kraj turizma na Baliju?

Pre pandemije Bali je nudio mnogo onima u potrazi za tropskim rajem: vrhunsko surfovanje, zadivljujuće zalaske sunca i opušten životni stil. Sve je ovo često bilo propraćeno osvežavajućim pivom ili koktelom na plaži. Međutim, ovo je možda slika koja se neće ponoviti u budućnosti.

Zakon o zabrani alkohola

Predstavnički dom Indonezije nastavio je sredinom novembra razmatranje kontroverznog zakona o zabrani alkohola. Prvi put predložen 2015. godine, ukoliko bude donet, uvešće gotovo nacionalnu zabranu proizvodnje, distribucije i konzumiranja pića sa sadržajem alkohola od 1 do 55 procenata. Osobi uhvaćenoj u konzumiranju pića pretila bi kazna do tri godine zatvora i novčana kazna od 50 miliona rupija (oko 3.550 američkih dolara).

15 drzava koje imaju stroge zakone
PROČITAJTE I…

Ovde se putuje sa oprezom – 15 država koje imaju najstrože zakone

Indonežani – umereni u piću i hrani

Iza predloženog zakona stoje poslanici Ujedinjene islamske partije razvoja (PPP), islamske Prosperitetne partije pravde i nacionalističke Partije pokreta velike Indonezije (Gerindra). Cilj donošenja ovakvog zakona je zaštita javnosti “od negativnih posledica konzumiranja alkohola”. Treba imati na umu da su stanovnici Indonezije poznati po svojoj umerenosti i suzdržanosti, a indonežanske dnevne novine, The Jakarta Post, nazvale su 2018. godine ovu državu “najtreznijom zemljom u jugoistočnoj Aziji”. Indonezija je ovaj epitet dobila na osnovu podataka iz izveštaja Svetske banke (World Bank).

Zakon o zabrani alkohola na Baliju

Foto: Dean McQuade from Unsplash

Ko najviše brine o zabrani alkohola

Iako pet od šest priznatih indonežanskih religija izričito ne zabranjuje konzumaciju alkoholnih pića, svaki Indonežanin u proseku godišnje popije 0,6 litara čistog alkohola. Može se reći da piće nije deo njihove kulture, a čak i većina nemuslimana u Indoneziji ne pije niti pivo niti vino. Suprotno tome, Australijanci i Kinezi, čije su države, tokom 2019. godine, bile najznačajnije po broju turista koji su posetili Bali, konzumiraju 10,6, odnosno 7,2 litra čistog alkohola godišnje.

Ako se zabrani alkohol, da li Bali ostaje poželjna destinacija?

Za turiste je možda najzanimljiviji član 8 predloženog zakona, jer je u njemu navedeno nekoliko izuzetaka: tradicionalni rituali, verske ceremonije, turizam, farmaceutski proizvodi i ustanove sa posebnim dozvolama. Kako će ove dozvole funkcionisati i ko će moći da ih dobije, još nije odlučeno, ali još uvek ni sam zakon nije usvojen.

Zabrinutost zaposlenih u turizmu

Međutim, čak i razmatranje zakona o zabrani alkohola zabrinjava zaposlene u turističkoj industriji. Riki Putra, predsednik Udruženja hotela na Baliju, istakao je da je trenutno već dovoljan problem borba sa pandemijom. Kada se granice ponovo otvore, ukoliko bi ovakav zakon bio usvojen, veliko je pitanje kako privući turiste? Po njegovim rečima, u toj situaciji, teško bi bilo oživeti turizam na Baliju ili u Indoneziji. Zašto bi međunarodni ali i domaći turista došao ovde na odmor, znajući da ne može da se opusti ni uz jednu čašu vina?

Iz Ujedinjene islamske partije razvoja pokušavaju da ublaže zabrinutost. Poslanici ove partije ističu da “predloženi zakon ne zabranjuje slepo alkohol” i obećavaju da će još biti razgovora na ovu temu.

Bali dovodi 4400 influensera
PROČITAJTE I…

Indonezija – Bali planira da oživi turizam uz pomoć 4.400 influensera …

Druge zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
1Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X