– Zašto Indonezija premešta svoju prestonicu? – Travel Magazine

Zašto Indonezija premešta svoju prestonicu?

Zašto Indonezija premešta svoju prestonicu?

Predsednik Indonezije, Joko Widodo, objavio je da će se prestonica te države premestiti iz Džakarte na ostrvu Java, u provinciju Istočni Kalimantan na Borneu.

On je na nedavno održanoj konferenciji za medije izjavio: „Vlada je obavila opsežna istraživanja tokom protekle tri godine, i odlučeno je da nova prestonica bude izgrađena u oblastima Severni Penajam Paser i Kutai Kertanegara u Istočnom Kalimantanu.”

Ovaj plan nije velika novost i više indonežanskih predsednika ga je predlagalo u prošlosti, ali sada će on, konačno, biti realizovan. Widodo je najavio da vlada priprema zakon o kome Parlament treba da glasa. Ukoliko bude usvojen, izgradnja će početi već sledeće godine.

Državna administracija će se u ovom slučaju premestiti iz Džakarte u novu prestonicu koja trek treba da bude izgrađena na ostrvu Borneo, više od 1.000km daleko od sadašnje prestonice. Kalimantan je indonezijski deo Bornea, koji ova zemlja deli još sa Malezijom i Brunejom.

Ipak, očekuje se da će Džakarta ostati finansijski centar zemlje i da će veći deo njenog stanovništva (10 miliona) nastaviti da živi ovde. Predsednik je izneo procenu da će selidba prestonice koštati 32,7 milijardi dolara, od čega će 19% direktno finansirati država, dok će ostatak biti obezbeđen preko državno-privatnih partnerstava i privatnih investicija. U cenu su uključene nove kancelarije i domovi za oko 1,5 miliona državnih službenika.

Izgradnja prestonice trebalo bi da počne sledeće godine na površini od 40.000 hektara, a prva selidba birokratije bila bi moguća već 2024.

Pogledajte video: Ostrvo Bintan, Indonezija

Zašto Indonezija premešta prestonicu?

Widodo je objasnio da postoji nekoliko raloga za ovu odluku. Pre svega, ostrvo Java, na kome se nalazi Džakarta, dom je za preko 60% populacije zemlje i ovde se odvija više od polovine svih ekonomskih aktivnosti. Premeštanjem prestonice u Kalimantan, koji je skoro četiri puta veći, a doprinosi samo desetinu bruto domaćeg proizvoda, Džakarta će se osloboditi dela svog tereta.

Sa druge strane, Kalimantan ima znatno „centralniju“ poziciju u indonežanskom arhipelagu od 17.000 ostrva i ova lokacija je strateška – u srcu je Indonezije i blizu urbanih sredina. Predsednik je izjavio da je „teret koji Džakarta tenutno nosi pretežak, jer je istovremeno centar državne uprave, poslovanja i finansija, trgovine i uslužnih delatnosti.“

Džakarta je trenutno centar državne uprave, finansija, trgovine ii poslovanja zemlje

Foto: Gunawan Kartapranata from Wikimedia Commons

Osim toga, Džakarta posrće pod teretom velikog zagađenja. Kvalitet vazduha je poslednjih meseci toliko loš da su u junu vrednosti zagađenosti bile veće nego u Delhiju i Pekingu, gradovima poznatim po lošem kvalitetu vazduha. Prestonica Indonezije i tone. Oblasti u severnom delu grada, uključujući potporni zid izgrađen da ih štiti, svake godine potonu 25cm. Razlog za ovo je nedovoljna količina pijaće gradske vode, zbog čega se građani oslanjaju na vodu iz arterskih bunara, čija eksploatacija dovodi do kolapsa zemljišta iznad njih. Problem je dodatno pogoršan eksplozijom gradilišta – novih stambenih blokova, tržnih centara i državnih zgrada.

Postoje li loše strane selidbe?

Kalimatan je poznat po rudarstvu i velikim površinama pod kišnom šumom, a takođe je i jedno od retkih mesta na svetu gde orangutani žive u svom prirodnom staništu. Vlada je obećala da će novi grad biti izrađen u blizini postojećih urbanih centara Balikpapana i Samarinde i da neće biti negativnog uticaja na životnu sredinu: “ Nećemo narušavati postojeće šumske eko-sisteme, već ćemo raditi na njihovoj obnovi.“

Ipak, stručnjaci su izrazili zabrinutost zbog uticaja koji će povećanje broja ljudi na osrvu imati na sredinu, i naveli su da premeštanje prestonice mora biti obavljeno veoma pažljivo, ili će doći do ozbiljnog negativnog uticaja na Borneo.

Koliko je neobično premeštanje prestonice?

Premeštanje prestonice nije toliko neobično i u prošlosti je već zabeleženo više sličnih slučajeva. Tako je 2005. godine Njepjido zamenio Rangun kao prestonicu Mjanmara, a takođe se radi o planski izgrađenom gradu. Isti je slučaj sa Kanberom, koja je 1911. postala glavni grad Australije, a 1960. izgrađena je Brazilija, koja je umesto Rio de Žaneira postala prestonica Brazila.

Inače, Indonezija je najavila da radi na unapređenju 10 turističkih destinacija koje će biti u rangu Balija, a evo još 17.000 razloga da posetite ovi zemlju. Saznajte više i o ostrvu Javi, na kome se nalazi sadašnja prestonica.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *