– Zašto se avioni obično farbaju u belu boju? – Travel Magazine

Zašto se avioni obično farbaju u belu boju?

Zašto se avioni obično farbaju u belu boju?

Bela boja pomaže hlađenju aviona ali i umanjuje opasnost od napada ptica.

Aerodrom u Helsinkiju je izdvojio četiri glavna razloga zašto se avioni farbaju u belo, a osim pomenuta dva važno je i to što beli avion ne može da izbledi i na njemu se lakše uočavaju bilo kakve nepravilnosti.

Ovo je pitanje često u medijima i mnogi su iznosili svoje razloge za farbanje aviona u belu boju. Osim toga što je to verovatno najjeftinije, i kad krečite sopstveni stan, bela farba je uvek jeftinija od neke druge, belo farbanje aviona ima i svoje praktične razloge.

Naravno da ćete retko naleteti na skroz beo avion, ali aviokompanije, posebno u Evropi vole da su im avioni većinom beli, tj. da se na njih tek ponegde aplicira neka druga boja, šara ili natpis. Ovakve kolorne šeme među ljubiteljima aviona nazivaju  se „evro-belo“.

Bela odbija sunčevu svetlost

Glavni razlog zašto se avioni farbaju u belo je što je ova svetla boja idealna da odbija sunčevu svetlost i na taj način čuva avion od pregrevanja. Kada je avion tamnije boje, on lakše apsorbuje svetlost pa tako sunčevi zraci bespotrebno zagrevaju avion.

Bela ne bledi

Na velikim visinima, gde lete, avioni su izloženi raznim atmosferskim uslovima. Obojeni avioni zbog toga s vremenom počinju da blede, što zahteva češće farbanje i osvežavanje boje kako bi oni bili lepi. Izgled aviona je veoma važan za brend svake aviokompanije. Ujedno, farbanjem aviona nanosi se farba u značajnim količinama što povećava težinu same letelice, pa je onda i trošak letenja veći.

Beli avioni duže zadržavaju svežinu boje. Istina, ako se zaprljaju to se lakše vidi, ali se lako i opere.

Foto: Lars_Nissen_Photoart / Pixabay

Štete se uočavaju znatno brže

Iz sigurnosnih razloga, putnički avioni se redovno proveravaju pre svakog leta. Na belim avionima svaka eventualna šteta se uočava lakše i brže se otklanja što značajno povećava sigurnost, ali i smanjuje troškove održavanja aviona.

Smanjuje rizik od sudara sa pticama

Sudar sa pticama predstavlja veliki rizik za avione. Ovakvih događaja ima mnogo širom sveta, a aviokompanije i aerodromi čine sve da ih spreče. Avioni ofarbani u belo su vidljiviji i to je značajno jer ih i ptice lakše uočavaju i mogu na vreme da se sklone.

Šta skupljaju kolekcionari – ljubitelji avijacije?Jeste li čuli za ovaj neverovatni put oko sveta lux avionom Four Seasons-a? Avioni su motiv za mnogo toga, pa je tako i jedan hotel postavio simulator u jednu svoju sobu.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *