– Želite u SAD, kažite lozinku za Fejsbuk i Instagram – Travel Magazine

Želite u SAD, kažite lozinku za Fejsbuk i Instagram

Želite u SAD, kažite lozinku za Fejsbuk i Instagram

Turistička industrija SAD je sa pravom zabrinuta jer opada broj međunarodnih turista koji posećuju ovu zemlju.

Od turista koji apliciraju online za američku vizu u okviru „visa waiver“ programa (posetioci iz 38 zemalja ispunjavaju uslove za ovaj program) traži se, za sada opciono, da otkriju svoje profile na svim društvenim mrežama. Pored oštre antimigrantske politike Trampove administracije koja po mnogima odvraća posetioce, upravo i ovo insistiranje na društvenim mrežama se ističe kao jedan od glavnih razloga za pad interesovanja internacionalnih posetilaca.

Prema preliminarnim podacima koje je objavila Nacionalna turistička organizacija pri američkom Ministarstvu za trgovinu, posete inostranih turista su smanjene za 1,9 procenata u prvoj polovini ove godine. Mišljenje brojnih stručnjaka je da predlog američkog Ministarstva za unutrašnju bezbednost (Department of Homeland Security) da se u Elektronski sistem za odobrenje putovanja (Electronic System for Travel Authorization – ESTA), prilikom podnošenja aplikacije, kao obavezan deo uvrste i podaci o profilima putnika na društvenim mrežama, neće naići na dobar odziv kod turista. To bi podrazumevalo da američke vlasti imaju pristup svemu što je pojedinac objavio na Tviteru, Instagramu, Fejsbuku i još mnogo toga. Za sada je ovo samo opcija i otkrivanje identiteta kroz društvene mreže je prepušteno slobodnom izboru aplikanta. Međutim, predlog pomenutog Ministarstva je da obavezan deo aplikacije postane navođenje korisničkih imena i lozinki koje su aplikanti koristili na društvenim mrežama tokom poslednjih pet godina. Informacije bi bile ograničene na ono što je javno dostupno, a ne na ono što vide naši prijatelji ili osobe koje nas prate.

Iz Ministarstva za unutrašnju bezbednost ističu da takve informacije mogu pomoći u potvrdi identiteta podnosioca zahteva ali i za otkrivanje potencijalne obmane, prevare ili ugrožavanja nacionalne bezbednosti ili sprovođenje zakona. Međutim, predstavnici turističke industrije ne dele ovo mišljenje. Iako navode da su svesni koliko je bezbednost bitna, jasno je da „problematični“ posetioci verovatno neće biti iskreni u deklarisanju svojih aktivnosti na društvenim mrežama, a ova politika bi mogla da obeshrabri legitimne putnike u odluci da posete Ameriku jer jednostavno žele da zaštite svoju privatnost. Zanimljivo je da je između 1975. i 2017. godine, samo jedan Amerikanac bio žrtva terorističkog napada koji je izvršila osoba koja je ušla u Sjedinjene Države u okviru Visa Waiver programa.

Ostaje da se vidi da li će predlog Ministarstva biti usvojen, kao i da li će se primenjivati i na aplikante koji za američku vizu apliciraju u američkim ambasadama širom sveta. Ovakva odluka bi mogla da pogodi desetine miliona turista i da se negativno odrazi na američku turističku industriju, a ukoliko se ispostavi da se putnici ne osećaju ugodno da otkrivaju svoje profile na društvenim mrežama, internacionalni dolasci turista u SAD mogu lako nastaviti tendenciju opadanja.

Inače, u SAD-u već nekoliko godina raste paranoja zbog porođajnog turizma. Saznajte kakva čudna uputstva američke vlasti daju svojim državljanima koji putuju u inostranstvo, ali i u koje sve mitove veruju američki turisti.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X