Vesti – Zemlja sa najčistijom vodom za kupanje u EU – Travel Magazine

Zemlja sa najčistijom vodom za kupanje u EU

Zemlja sa najčistijom vodom za kupanje u EU

Mediteran je odavno poznat po izuzetno bistrim vodama. Međutim, postoji jedna zemlja u kojoj možete biti sigurni da su vode za kupanje jednako čiste kao što izgledaju. Nakon sprovedenog testiranja vode na 112 lokacija, jedna mediteranska ostrvska država ostvarila je savršen rezultat.

Evropska agencija za životnu sredinu (EEA) se nedavno bavila ispitivanjem kvaliteta vode na 22.276 kupališta u 27 zemalja Evropske Unije. Pomenutim zemljama dodate su i Albanija, Švajcarska i Velika Britanija. U objavljenom izveštaju, Kipar se ubedljivo našao na prvom mestu. Ova ostrvska država dobila je savršenu ocenu od 100%, zaslužujući najviše pohvale zbog izuzetno visokog kvaliteta voda za kupanje. Testiranja su sprovedena između 1. maja i 31. oktobra 2020. godine. Zapravo, od 112 kupališta u zemlji, svako od njih dobilo je najvišu, “odličnu” ocenu.

Srbija na spisku drzava ciji gradjani mogu da udju u EU
PROČITAJTE I…

Srbija na spisku država čiji građani mogu da putuju u EU

Sve u svemu, evropske vode za kupanje su prošle prilično dobro jer je 82,8% rangiranih dobilo najvišu ocenu. Odmah iza Kipra slede Austrija sa 97,7%, Grčka sa 97,1%, Malta sa 96,6% i Hrvatska sa 96,1% svojih lokacija koje su se našle u kategoriji vrhunskog kvaliteta.

Izvršni direktor EEA, Hans Brojninks, istakao je da je dobar kvalitet evropskih voda za kupanje rezultat četiri decenije rada na sprečavanju i smanjenju zagađenja. Zakon EU nije pomogao samo u podizanju ukupnog kvaliteta. Značajno je pomogao i da se identifikuju oblasti u kojima je bilo potrebno preduzeti određene mere.

Uzajamna veza kvaliteta vode za kupanje i turizma

Ovo su sjajne vesti za Kipar, gde je turizam, kao i u drugim delovima sveta, pretrpeo značajne gubitke zbog pandemije. Turizam je u ovoj zemlji opao za 85% tokom leta 2020. godine, u poređenju sa prethodnom sezonom. Ne treba zaboraviti ni da 13% BDP-a zemlje dolazi upravo od turizma.

Ministar za zaštitu životne sredine Kipra, Kostas Kadis, naglasio je da postoji uzajamna veza između kvaliteta vode za kupanje i turizma. Kao rezultat toga, pomenuti vrhunski rezultati su veoma važni ne samo za zdravlje kupača i životnu sredinu, već i za ekonomiju Kipra.

Na drugom kraju skale, ukupno 296 lokacija, ili 1,3% testiranih mesta, dobilo je lošu ocenu. Velika Britanija, koja je bila u EU u vreme studije, imala je svega 17,2% lokacija u najvišoj kategoriji, a za nje se našla Poljska sa svega 22,1%.

Zeleno svetlo za 65 drzava
PROČITAJTE I…

Kipar – zeleno svetlo za vakcinisane iz 65 država

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
302Shares
Podelite ovaj članak...

2 Komentara

  1. A na kom su mestu, Crna Gora i Albanija?

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *