– ZIPAIR Tokyo - novi low cost iz Japana – Travel Magazine

ZIPAIR Tokyo – novi low cost iz Japana

ZIPAIR Tokyo – novi low cost iz Japana

Japanska aviokompanija JAL (Japan Airlines) je napokon objavila planove za pokretanje sopstvene dugolinijske low-cost aviokompanije.

Iako su još prošle godine najavili ovu mogućnost, iz JAL-a su tek sada saopštili više detalja.

Nova kompanija će se zvati Zipair Tokyo i počeće sa radom pred početak Letnjih olimpijskih i paraolimpijskih igara koje će se održati krajem juna i početkom avgusta 2020. u japanskoj prestonici.

Generalni direktor JAL-a Šingo Nišida je na veoma dobro posećenoj konferenciji za medije saopštio da će prvi let novog prevoznika biti na liniji od tokijskog aerodroma Narita do Bangkoka, a da se odmah po tom planiraju i letovi ka Seulu kako bi se odgovorilo na sve veću tražnju za putovanjima u azijskom regionu.

Odlučeno je da boje nove kompanije budu „harmonična siva“ i „zelena od poverenja“ baš prema onim karakteristikama koje Nišida želi za svog budućeg loukostera. Objašnjavajući ime nove kompanije, rečeno je da je „zip“ simbol brzine i ujedno i sugeriše na „brojne ZIP (poštanski kod) oznake gradova koje želimo da povežemo“. Odlučeno je da imenu bude dodat i Tokio jer će baza kompanije biti u ovom gradu, jednom od najnaprednijih na svetu.

Aviokompanija će u početku imati samo dva aviona Dreamliner (Boeing 787-8). JAL je već aplicirao za novu operativnu dozvolu (AOC) koja će omogućiti ZIPAIR-u da od sledećeg leta uspostavi linije do Bangkoka i Seula koristeći ova dva aviona. Ideja je da se svake godine floti kompanije priključi po dva Dreamliner-a i da se uspostave i letovi ka Evropi i Severnoj Americi.

Low-cost avio saobraćaj trenutno nije dovoljno razvijen u Japanu. Samo 10 posto domaćih letova drže low-cost kompanije, a namera države je da njihovu udeo na tražištu poraste na 30 posto u narednih deset godina. Želja vlade Japana je da ova zemlja primi 40 miliona turista godišnje do 2020. i 60 miliona do 2030, tako da osnivanje nove low-cost kompanije oni vide kao kretanje u dobrom smeru ka ostvarenju svojih ciljeva.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X