Vesti – Zlatibor je precenjen? Broj turista govori drugačije – Travel Magazine

Zlatibor je precenjen? Broj turista govori drugačije

Zlatibor je precenjen? Broj turista govori drugačije

Zlatibor se poslednjih godina pozicionira kao turistički centar Srbije, ali i regiona. Sve je veći broj poseta domaćih, ali i stranih turista. Postavlja se pitanje da li je Zlatibor prolazni trend ili mesto kojem tek predstoji turistička slava? U nastavku ćemo videti kakav na odgovor na ovo pitanje daju brojke o Zlatiboru i njegovim najpopularnijim atrakcijama.

Manastir Dubrava i kanjon Uvca
PROČITAJTE I…

Manastiri Uvac i Dubrava – duhovni centri Zlatibora

Turistički trendovi u Srbiji i na Zlatiboru

Srbija beleži od 2015. godine konstantan rast u turističkoj grani privrede. Izraženo brojem noćenja, turistički promet je bio u porastu sve do 2019. godine, kada je ostvaren rekordan broj od ukupno 10,1 milion noćenja. U 2020. godini dolazi do pada turističke aktivnosti i pada broja noćenja na 6,2 miliona. Uzrok ovome je bila pandemija Korona virusa.

U 2021. godini dolazi do oporavka i rasta broja noćenja na 8,2 miliona. Rastući trend izražen brojem turističkih noćenja u Republici Srbiji je nastavljen i u 2022. godini, kada je zabeleženo 12,2 miliona noćenja ili 50% više nego 2021. godine. Iako su domaći turisti ponovo ostvarili dominantan broj noćenja, i strani turisti su gostovali u našoj zemlji u gotovo duplo većem broju (4,9 miliona) nego u 2021. godini.

U prvom kvartalu ove, 2023. godine, broj ostvarenih turističkih noćenja iznosio je 2,4 miliona, što je za 16% više u odnosu na prvi kvartal 2022. godine.

Veliki gradovi Srbije su prednjačali po posećenosti, a odmah za njima našli su se planinski centri. Oni su u prvom kvartalu ove godine ostvarili 805 hiljada noćenja (ili 32,4% od ukupnog broja noćenja u Srbiji). Ovo je za 5,8% više nego u istom periodu prethodne godine.

Kopaonik je privukao najveći broj turista (272,4 hiljada), koji su u najvećem broju bili iz Republike Srbije (181,2 hiljade). Na Zlatiboru je ostvareno 231,8 hiljada noćenja turista, od kojih je takođe većina bila iz Republike Srbije (181,4 hiljade). Ove dve planine su ugostile oko 62,6% ukupnog broja turista koji su noćili u planinskim centrima.

apartmani zlatibor

Iako su do sada planine važile za destinacije za zimski odmor, zahvaljujući proširenoj ponudi i obogaćivanjem sadržaja i letnjih aktivnosti, planine se sve češće posećuju leti. Sa ponudom aktivnosti za leto Zlatibor definitivno prednjači među planinama, pa ne bi bilo iznenađenje ukoliko ova planina do kraja godine bude najposećenija i tako prestigne Kopanik.

Da vlada veliko interesovanje za Zlatiborom tokom lepih dana, pokazuju prvomajski praznici. Tokom ovih praznika Zlatibor smeštaj je bio popunjen oko 90% od ukupnih kapaciteta, a prema rečima ugostitelja tražio se i krevet više.

Atrakcije na Zlatiboru među najposećenijim u Srbiji

Stopića pećina je tokom proteklih praznika opravdala titulu najposećenijeg speleološkog objekta Srbije. Od 29. aprila do 02. maja ugostila preko 3.000 posetilaca. Na godišnjem nivou ovu impoznatnu pećinu poseti i preko 100.000 turista. Velika zainteresovanost tradicionalno vlada i za vodopad u Gostilju ali za i muzej Staro selo u Sirogojnu, koji su beležili oko 1.000 poseta dnevno u proseku tokom prazničnih dana. Onima koji su želeli da dožive Zlatibor na autentičan način, a ostali su uskraćeni za mesto u Konacima Sirogojno, kao odlična alternativa poslužile su brvnare Zlatibor.

Brnvara zlatibor

Za sada najveća atrakcija samog Zlatibora je Gold gondola. Žičara je ušla u drugu Novu godinu sa brojem od preko 9.000 putnika. To je za oko 30 odsto više nego prethodne godine. Interesovanje se nastavilo i tokom prvomajskih praznika. Pa se tako Prvog maja gondolom vozilo nešto više od 3.000 putnika. To je rekord kada je u pitanju broj putnika koji se gondolom vozio tokom jednog dana. Za nepune dve godine rada gondolom se vozilo preko 470.000 putnika.

Gold gondola saobraća od Tornika do centra Zlatibora i njena trasa iznosi 9 km što je čini najdužom gondolom na svetu. Cena vožnje iznosi 1.200 dinara za odrasle. A od 5. januara je u ponudi i nova atraktivna usluga – branč u vazduhu.

Za vreme prvomajskih praznika i zlatiborski Dino park zabeležio je rekordnu posećenost. Tako je kroz park je prošlo oko 11.000 posetilaca. Park je radio punim kapacitetom, a lepo vreme omogućilo je da posetioci uživaju u brojnim zabavnim ali i obrazovnim sadržajima. Naravno, Dino park je privukao najviše pažnju najmlađih posetilaca.

Atrakcija koja je privukla najmlađe, ali istvoremno uspela da bude privlačna i nešto starijma je i Avantura park u centru turističkog naselja. Preko 1.000 avanturista svih uzrasta oprobalo je svoje veštine na sedam staza različitog nivoa težine i uživalo u avanturističkim sadržajima tokom prvomajskih praznika.

Brojke su nedovosmislen pokazatelj da je Zlatibor posećen i sve posećeniji. Kao mesto za zimske odmore se odavno pozicionirao u samom vrhu među destinacijama. Sada to polako čini i kao destinacija za leto. Jedno je sigurno – za Zlatibor neće biti zime ni tokom leta, a ni tokom zime! A mi vam toplo preporučujemo da Zlatibor posetite i sami i sami proverite da li su brojke opravdane.

Atrakcije u okolini Zlatibora
PROČITAJTE I…

Turističke atrakcije u okolini Zlatibora

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
425Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *