Vesti – Zvanično je - ulazak u zemlju uz negativan PCR test ili samoizolaciju – Travel Magazine

Zvanično je – ulazak u zemlju uz negativan PCR test ili samoizolaciju

Zvanično je – ulazak u zemlju uz negativan PCR test ili samoizolaciju

Vlada Republike Srbije usvojila je juče protokol ulaska državljana Srbije i stranih državljana u Republiku Srbiju, u skladu sa epidemioploškom situacijom i zaštitom stanovništva od zarazne bolesti COVID-19.

Državljani Srbije mogu da uđu u našu zemlju i kreću se bez ograničenja uz negativan PCR test na korona virus, ne stariji od 72 sata, objavljeno je na zvaničnom sajtu Vlade.

Ukoliko nemaju urađen test sa negativnim rezultatom, svi naši državljani, bez izuzetka, moraće da budu u kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana.

Što se tiče stranih državljana, oni će moći da uđu u Republiku Srbiju uz dva uslova – negativan PCR test na korona virus ne stariji od 72 sata i dozvola koju izdaje komisija koju čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ova dozvola može da se pribavi u našoj ambasadi ili konzulatu u zemlji iz koje strani državljanin dolazi.

Od 1. juna otvorene granice sa četiri susedne zemlje

Treba dodati i da je krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, preporučio Vladi da od 1. juna u potpunosti otvori granice za lica koja dolaze iz 4 susedne zemlje – Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Severne Makedonije.

Zbog čega baš ove četiri zemlje?

Mnogi mediji spekulišu da je odluka doneta najviše jer nijedna od četiri navedene zemlje nije bila žarišta zaraze, kao i zbog studenata iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koji studiraju u Srbiji.

Gostujući na RTS-u, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sinoć je izjavio da je ova odluka doneta ujedno jer nijedna od četiri zemlje nije EU članica i ne potpada pod zabranu otvaranja granica koja je u EU na snazi do 15. juna.

Podsetimo se, granice Srbije zatvorene su od 15. marta kada je uvedeno i vanredno stanje zbog korona virusa. U zemlju su tada mogli jedino da uđu državljani Srbije koji se vraćali iz inostranstva, kao i diplomate i strani državljani sa boravišnom dozvolom.

Pročitajte kada Air Serbia planira da počne sa letovima, kao i na koji način je otvoren šangajski Diznilend. Saznajte i kada Ryanair planira da obnovi 40 odsto svojih letova.

Ostale vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
8Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Kojim danim leti Avion iz Beca za Beograd? Hvala lepo na informaci!

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X